Pripomoček ki izginja.

Trikotna ruta je verjetno eden najbolj znanih in razširjenih pripomočkov za nudenje prve pomoč na svetu. Praktično ni kompleta prve pomoči, ki nebi imel vsaj ene. Tudi v kompletih prve pomoči, ki jih imamo v osebnih vozilih jih najdemo in to kar tri.

Umetnost rokovanja s tem pripomočkom na žalost iz dneva v dan izginja. Trikotno ruto nadomeščajo novi namenski pripomočki, ki so pogosto precej dražji in precej manj uporabni. V večini primerov nam služijo le za oskrbo enega tipa poškodbe. Na tečajih prve pomoči dajemo inštruktorji poudarke temeljnim postopkom oživljanja, zaporam dihalnih poti in nezavesti, za delo s trikotnimi rutami in povoji pa pogosto zmanjka časa. Ti postopki so pogosto le omenjeni in le redko praktično prikazani.

Začetki uporabe trikotne rute segajo približno v leto 1830. takrat je Švicarski kirurg Mathias Mayor začel z organiziranim nudenjem prve pomoči že na kraju nesreče. Njegova želja je bila ustrezno oskrbeti poškodbe za kratek čas do prihoda zdravnika. Sprva je bila trikotna ruta le kvadraten ali pravokoten kos bombažne tkanine. Prav švicarski kirurg je kot prvi priporočal, da se te pravokotne kose tkanine najprej prepogne po diagonali in ustvari nekakšen trikotnik. Trikotna oblika je omogočala široko uporabo za najrazličnejše poškodbe.

Friedrich August von Esmarch (1823 – 1908)

Nekoliko kasneje, približno leta 1871, je Nemški vojaški kirurg Johann Friedrich August von ESMARCH med delom v poljskih bolnišnicah opazil, da veliko vojakov umre že na bojišču zaradi slabe oskrbe poškodb. Vojakom je kot obvezen del opreme dodal prav trikotno ruto. Za začetek je Esmarch preprosto prerezal pravokotne tkanine namenjene oskrbi poškodb. Na predpripravljene trikotne tkanine pa je dodal še natisnjena navodila za najbolj uporabne obveze. Tako smo dobili trikotno ruto, kakršno poznamo in uporabljamo še danes. S tem je Esmarch vojakom na preprost način omogočil daljše preživetje. Ob enem se je Esmarch zavzemal, da bi se čim več laikov naučilo nujnih postopkov prvi pomoči, čemur je tudi posvetil večino svojega življenja.

Trikotna ruta v nemški vojski.

V začetku dvajsetega stoletja je podjetje za dobavo medicinske opreme Johnson & Johnson še vedno tiskalo navodila za uporabo na trikotne rute in ohranilo ime Esmarchova obveza.

Dan danes se zaradi močno skrajšanih dostopnih časov ekip NMP in zaradi dobre dostopnosti potrebne strokovne pomoči, trikotna ruta počasi izključuje iz prve pomoči. Še vedno je nepogrešljiv pripomoček pri imobilizaciji udov, vendar tovrstvno imobilizacijo obvladajo le redki; predvsem starejši zdravstveni delavci in dobro izurjeni bolničarji, gasilci ter drugi pripadniki enot civilne zaščite.

VIR: https://emergencycare.hsi.com/blog/mayor-to-esmarch-to-johnson-the-history-of-the-triangular-bandage